Rotoscoping - Maskeleme basit bir işlem gibi gözükse de, asistanlara ilk kez yaptırılan bir iş olmamalıdır. Düzgün bir mask yapmak tecrübe gerektirir. Sadece maskeleme işi yapan roto artisler ve şirketler olması bu işin ne kadar ciddi olduğunu göstermektedir. Bu yazıyı kendi tecrübelerim, konuyla ilgili makaleler ve software manuellerinde yazan tavsiyeleri bir araya getirerek yazdım.
- Mask yaparken ilk olarak sekansımızı ileri geri seyrederek en uygun mask tekniğini kararlaştırmalıyız. Maskımızı kaç parça yapacağımıza, hareketin şekline peek-uç karelerine dikkatlice bakmalıyız, analiz etmeliyiz. Maska başlamak için tüm uzuvların-parçaların göründüğü motionblursüz net bir kare seçmeliyiz.
- Mask yaptığımız objeyi track edebiliyorsak ilk olarak track ederek başlayabiliriz. Şekil değiştiren ya da çok hareketli bir objeyi track etmek mümkün olmayabilir. Yandan görünen bir insanın kafasını masklıyorsak kulağından ya da burnundan bir track noktası alabiliriz. Eğer track noktası bulamıyorsak yarım kalacak bir track yapmamalıyız. Object tracking ya da planar tracking yapan softwarelar da var fakat ben en klasik teknikleri anlatacağım.
- Maskımızı tek parça değil birçok parçadan oluşturmalıyız. Yürüyen bir adam masklıyorsak kollarını bacaklarını gövdesini ve kafasını ayrı masklarla ayırmalıyız. Hatta daha hassas olmak istiyorsak eklem yerlerinden parçalara ayırmalıyız. Kol masklayacak isek, el, alt kol ve üst kol olarak 3 parçaya ayırabiliriz. Eklem yerleri pivot noktaları gibi olduğundan maskları anime etmemiz daha kolay olacaktır. Yürüyen insanın çantası varsa onu da ayrı bir maskla ayırmalıyız.
- Sekansın ilk karesine gidip yüzlerce noktadan oluşan bir mask çizmek yeni başlayanların yaptığı klasik bir hatadır. İlerki karelerde maskın noktaları birbirine karışacak iç içe geçecek saatler sonra çalışmayan bir mask ile karşılaşacaksınız.
- İkinci klasik hata da her kareye key-frame vermektir. Maskınızı render edip seyrettiğinizde kenarlarının kıpır kıpır oynadığını ve gerçekçi olmadığını göreceksiniz.
- Maskı minimum nokta ile çizmeye çalışın. Bir ilustratör gibi düşünün.
- Maskın her noktası masklanan şeklin bir detayına kilitlenmeli ve yer değiştirmeden o noktayı takip etmelidir. Örneğin adamın burnuna bir nokta koymuş isek o nokta sekansın başından sonuna kadar burundan ayrılmamalıdır.
- Maskı oluşturan noktalara key-frame vermeden önce maskı x-y transform, rotate ve scale ederek sekans boyunca oturtun. Maskı hareketlendirmek için hangi karelere key-frame vermişseniz maskın noktalarına da o karelerde key-frame vermeniz daha sağlıklı olur.
- Maskın noktalarını olabildiğince grup halinde oynatın. Her noktayı tek tek ellemeyin.
- Bir animatör gibi düşünün ve keyframelerinizi ona göre verin. Hareketin peek noktalarını, uç noktalarını bularak bu noktalara key-frame verin. Basitçe anlatmak gerekirse : zıplayan bir top masklıyorsak topun yükseldiği en yüksek nokta ve yere çarptığı noktalara keyframe verin. Ara karaleri software bizim için tamamlayacaktır. Tıpkı animatörlerin uç kareleri çizip daha sonra ara kareleri çizmeleri gibi. Bunu yaptıktan sonra iki key-frame arasında en sapan yere gidip orda maskınıza bir keyframe daha verin.
- Yeni başlayanların ilk sorularından biri de maskı biraz içerden mi yoksa biraz dışardan mı çizmeliyim. Maskın softness i ne kadar olmalı. Aslında bunun tam bir açıklaması yok. Benim tavsiyem maskı tam kesişim yerinden çizmeniz ve compu yani sonucu görerek içe yada dışa softness ın miktarına karar vermeniz. Daha sonra oluşan matte ı blur ya da shrink gibi matte operasyonlarından geçirebilirsiniz. Maskınızı doğru shutter miktarıyla motion blurlu render ederseniz gerçekçiliği arttıracaktır.
- Asistansanız maskın softnessına siz karar vermeyin ve bu işi compositöre bırakın.
- Maskı yaparken comp sonucunu mutlaka kontrol edin. Eğer background elinizde yoksa benzer rekte bir backgrund seçin ve kontrolünüzü yapın. Sürekli siyah bir zeminde sonuca bakarsanız gerçek comp yapıldığında maskın kenarları sırıtacaktır.
22 Ocak 2013 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Merhabalar sizin blog sayfanızı yeni keşfettim ve harika şeyler var. Yazınız çok yardımcı oldu çok teşekkür ederim böyle yazılarınızın artmasını diliyorum gerçekten çok yardımcı oluyorlar.:)
İyi Çalışmalar. İyi günler. :)
Yorum Gönder